Mengenai SimpleSite

Daripada visi tempatan kepada syarikat bertaraf global dengan pertumbuhan DNA yang kukuh

SimpleSite ditubuhkan pada tahun 2003 di Copenhagen, Denmark, oleh dua adik-beradik - Morten dan Jacob Elk. Mereka mempunyai visi untuk mencipta alat pembinaan laman web yang paling berguna dan mesra pengguna di pasaran. Mereka menggunakan idea yang mudah dimodelkan dari prinsip perniagaan "lean" untuk mewujudkan nilai dan peluang untuk "Tuan-tuan dan Puan-puan Denmark", pengguna tidak berpengalaman yang boleh mendapat manfaat dengan meletakkan projek peribadi dan profesional mereka dalam talian.

Dengan pendekatan saintifik untuk data, pengalaman yang kukuh dalam "agile development" dan idea berskala yang mudah diselaraskan, kumpulan sasaran Denmark tidak lama lagi beralih ke pasaran antarabangsa. Hanya setahun selepas membuka kedai, SimpleSite melancarkan laman bahasa Inggerisnya, yang disasarkan ke arah khalayak Amerika. Gabungan fokus penuh kepada pengalaman pengguna dan komitmen tegar kepada prinsip perniagaan "lean" telah menjadikan SimpleSite contoh buku teks dalam pertumbuhan antarabangsa hari ini.

Dalam tahun 2012 SimpleSite menerima pelaburan Siri A sebanyak €1.7 juta untuk mempercepatkan pertumbuhan antarabangsa. Di sebalik pelaburan ini ialah usahawan IT, Kaare Danielsen, yang memiliki Jobindex yang merupakan pangkalan data pekerjaan terbesar di Denmark.

Pengembangan antarabangsa yang cepat tercetus dan versi bahasa tempatan kini wujud di seluruh Scandinavia, Perancis, Sepanyol, Itali, Belanda, Belgium, Switzerland, Austria, Luxembourg, England, Amerika Syarikat Poland, Republik Czech, Greece, Turki, Portugal, Brazil, Kanada, Rusia, Indonesia, Malaysia - dan banyak lagi yang akan datang.

Dalam tahun 2015, SimpleSite Beralih daripada model perniagaan Premium kepada Freemium, yang membolehkan pengguna di seluruh dunia untuk mendapat manfaat daripada laman web percuma. Kini, 400,000 pengguna baru mendaftarkan laman web SimpleSite setiap bulan dan lebih daripada 20 juta orang di seluruh dunia telah mendaftarkan laman web SimpleSite mereka.

Pendapatan syarikat melebihi €10 juta dan ia mempunyai pelanggan berbayar yang berkembang pesat dengan 95,000 pelanggan semasa dari seluruh dunia. Pelan strategik bercita-cita tinggi untuk pengembangan selanjutnya telah dijadualkan untuk 2017.

Pemikiran

Membekalkan pengalaman pengguna yang sempurna merupakan motif utama syarikat. Tujuan utama kami bukanlah untuk memberikan kesempurnaan; sebaliknya, adalah keseronokan. Menggunakan produk kami membuatkan anda berasa seronok - ia mudah, menarik dan fleksibel. Ia merupakan sesuatu yang boleh digunakan dan dipelajari daripadanya - sama seperti bekerja untuk kami.

Kami memupuk budaya kerja yang menggalakkan kreativiti berkembang maju dan kemahiran pakar adalah sesuatu yang dialu-alukan. Kami mempunyai dua orang pakar fizik di pihak pengurusan, dan model pembangunan yang cepat berserta tahap pengetahuan dan kepintaran yang tinggi merupakan keperluan harian kami. Kami menetapkan piawaian akademik yang tinggi, namun mengekalkan persekitaran kerja yang mesra di kalangan para pekerja.

Kami percaya cabaran adalah sesuatu yang menyeronokkan dan pembangunan serta pertumbuhan merupakan matlamat bagi setiap individu. Kami berpandukan data serta kebolehgunaan dalam setiap aktiviti yang kami lakukan. Itulah cara kami bekerja.